Samarbete med illustratörer

Bild: Sven Nordqvist

Minst hälften av värdet på mina böcker måste tillskrivas dem vars bilder format karaktärerna!

Mamma Mu och Kråkan, Lillebror och Billan och Dagspöket började alla sina liv i barnradion. Deras liv och karaktärer fick vi skapa med våra röster, ljudillustrationer och sånger. Barnradion hade en stor plats i många barns morgnar innan TV och paddor tog över deras lyssnar-och tittarvanor.

Våra figurer var välkända för många när de kom ut i bokform. Men sensationen över Sven Nordqvists gestaltning av Mamma Mu och Kråkan tog inte bara oss med storm. Böckerna fick en oerhörd framgång både i Sverige och utomlands. Sven och jag har fortsatt samarbetet och jag blev lika glad som första gångerna när jag nyligen fick skisser till en kommande Mamma Mu-bok.

Jens Ahlboms Dagspöke, som ser ut som en spökande glad svart Superman, blev en favorit hos många, särskilt sexåringar.

Lillebror och Nalle gestaltades känsligt av Olof Landström och Jens Ahlbom fortsatte med Lillebror och Billan. Böckerna har fortsatt att leva som högläsning och strömmad  lyssning för små barn.

Bild: Lotta Geffenblad

Också sångerna har fått eget liv och lyster av begåvade illustratörer. I vår första visbok Gunga lite grann, gjorde Anna-Clara Tidholm finurliga enkla illustrationer och visboken Du och jag och min lilla cykel, skimrar av Marit Törnqvists gestaltningar av visorna.

I mjuka akvareller skapade Ane Gustavsson bilder från min plats på jorden och gav Sent i september en alldeles egen färgskala. Till min inläsning av boken gjorde jag en liten låt, Vals i september, som fick ersätta bilderna. Backa Hans Eriksson tolkade den fint på piano, arragerade och spelade in.

När jag fick se Lotta Geffenblads första bild på Vina Vina kändes det som att få en nyfödd. Var det så du såg ut? Vilka gulliga små öron! Och vad har du på huvudet? Jag blev störtkär vid första ögonkastet. Att Lotta också är skicklig på svartvita bilder har jag fått erfara när hon nu också illustrerar boken om  Hjördis.