Böcker

Bild: Sven Nordqvist

Första gången vi mötte illustratören Sven Nordqvist var när vi skulle göra en julkalender i radion. En papperskalender med fantasifulla luckor att öppna var det vi ville be honom om. Han hade två små pojkar som hade lyssnat och gillade Mamma Mu, så vi var välkomna. Vi gillade hans bilder och noterade att det hemma hos Pettson alltid finns tavlor av kor på väggarna. Det lovade gott tyckte vi. Vi hade dock en korkad idé att Sven inte skulle göra nån bild av vare sig Mamma Mu eller Kråkan, de fanns i barnens fantasi tänkte vi och så blev det. Men hur det var så satt vi där vid hans köksbord och såg hans skisser på Kråkan. Vi fick nästan hicka och snart nog fick vi ut Mamma Mu och Kråkan i bokform, med Svens underbara gestaltning av de båda vännerna. Samarbetet har fortsatt i snart trettio år.

Jag är tacksam över Svens bilder och värnar dem. Till alla som på nåt sätt ska gestalta karaktärerna understryker jag: Mamma Mu är inte en dum och gullig kossa. Hon är en vacker ko och den som frågar är inte dum, det är hon som lär sig. Hon vill göra det hon inte kan, övar och prövar och är inte rädd för att göra bort sig.  Kråkan är inte elak, han är bara så självcentrerad som det lilla barnet är innan det lärt sig att det finns fler i världen än han. Det är hans osäkerhet som gör honom till den värsta experten. Många, både barn och vuxna känner igen sig.

Kanske är det ändå leken som är det viktigaste ämnet i Mamma Mu-böckerna. Utan leken blir barn inte vuxna och utan humor blir livet bara aska. Utan påhittet, låtsasvärlden, skrattet och kärleksleken dör vi sakta.